Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

cukkinispagetti_bazsalikomos_paradicsommartassal_720x370.jpg

Főétel

Cukkinispagetti

60 perc
60 perc

Ezt az ételt csak teljesen friss zöldségből készítsük.

Egy tésztafőzésre alkalmas lábasban felteszünk vizet forrni a cukkininek, egy evőkanálnyi sót is dobunk bele. Amíg a víz felforr, elkészítjük a mártást.

Egy tökgyalun, vagy egy más, erre alkalmas gyalun a cukkinit hosszában spagetti vastagságú csíkokra gyaluljuk. Ha valakinek sok ideje van, akkor persze ezt egy késsel is megteheti – de így jóval tovább tart.

Az olívaolajat felforrósítjuk, felaprítjuk a hagymát és az időközben forróvá vált olajon megfuttatjuk. A szeletelésnél, illetve a gyalulásnál megmaradt vastagabb darabokat kis kockára vágjuk. A hagymához hozzáadjuk az így kapott cukkinikockákat. A spárgák fás részét letörjük, a többit pedig felkarikázzuk és a mártásba dobjuk. Jöhet bele a fokhagyma, sózzuk, beletesszük a szárított bazsalikomot és hozzáadjuk a citromhéjat is. Erős tűzön kis víz hozzáadásával puhára pároljuk a hozzávalókat, majd beletesszük a paradicsompürét, és vízzel hígítva mártás sűrűségűre főzzük pár perc alatt. Most kerül bele a juharszirup, és öntünk hozzá egy kis vizet is. Tekerünk rá frissen őrölt borsot. Ha a mártás kész, akkor a forró vízbe dobjuk a cukkinicsíkokat, és kb. 5 percig főzzük.

Megjegyzés: Amennyiben éppen nincs spárgaszezon, nyugodtan helyettesíthetjük szárzellerrel, édesköménnyel vagy sárgarépával.

Tálalás: Tálalás előtt a kész mártásba beletesszük a felaprított friss bazsalikomot. A cukkinit leszűrjük, mélytányérokra adagoljuk, és ugyanúgy, mintha spagettit tálalnánk, a cukkinihalom közepére rakunk egy merőkanálnyit a mártásból, majd megszórjuk durvára reszelt parmezánnal.

Összetevők

44 darab cukkini
11 fej vöröshagyma
88 gerezd fokhagyma
11 evőkanál sűrített paradicsom
22 teáskanál reszelt citromhéj
22 teáskanál juharszirup
44 evőkanál olívaolaj
33 szál spárga
11 kiskanál bazsalikom