Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

csirkemaj_metaxas_cherrys_balzsamecetmartasban_720x370.jpg

Főétel

Csirkemáj balzsamecetmártásban

80 perc
80 perc

A zellergumót megtisztítjuk, kockára vágjuk, és sós-kurkumás vízben megfőzzük. Amíg fő, elkészítjük a balzsamecet-redukciót: a hozzávalóit összeöntjük, és addig forraljuk, amíg 2 decire nem redukálódik a mennyisége. (Krémszerű, illatos mártást kell, hogy kapjunk.)

Közben a pikkelyburgonyát állítjuk össze: a hámozott burgonyát karikákra gyaluljuk. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, és olvasztott vajjal (2 ek) átkenjük. A burgonyát, mint a hal pikkelyeit a papírra rétegezzük, megkenjük olvasztott vajjal és megsózzuk. 180 fokosra előmelegített sütőben megsütjük.

A puhára főtt zellert leszűrjük, és összeturmixoljuk annyi tejjel, amennyit felvesz. Ha kell, utánasózhatunk.

A csirkemájat feldaraboljuk és váltott hideg vízben addig mossuk, amíg végül a víz tiszta marad. Leszárítjuk, és a forró vajon (4 ek) hirtelen körbesütjük, sózzuk, borsozzuk, majd leöntjük a Metaxával; flambírozzuk, majd nagy lángon forraljuk, hogy a metaxás szaft kicsit sűrűsödjön, majd hozzáöntjük a cherrys balzsamecet-redukciót és gyorsan átvonjuk vele a májat.

Tálalás: A burgonyát vágódeszkára húzzuk a papírnál fogva és éles késsel négyszögeket vágunk belőle. A zellerkrémből teszünk a tányér közepére, mellé kerül a mártásos máj és a pikkelyburgonyából vágott négyszögek kissé egymásra csúsztatva.

Összetevők

6060 dkg csirkemáj
66 evőkanál vaj
44 dl balzsamecet
5050 dkg zeller
11 kiskanál kurkuma
5050 dkg burgonya
1,51,5 dl Metaxa
44 dl cherry