Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

Cseresznyes_kacsa_720_370.jpg

Főétel

Cseresznyés kacsa

100 perc
100 perc

A kacsát megmossuk, majd 12 részre vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk és félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apróra, a répát és a gyökeret vékony karikákra vágjuk.

Az olajon először a hagymát pirítjuk meg, majd a zöldségeket futtatjuk meg rajta. Ekkor kerül bele a kacsa, amit kevergetve, fehéredésig pirítunk. A paradicsompürét kevés vízzel elkeverjük, majd a húsra öntjük. A bor felével meglocsoljuk és lefedve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Közben a maradék borral folyamatosan locsolgatjuk, természetesen a bor minőségi ellenőrzése mellett.

Ha a hús elkészült, egy másik edénybe szedjük, visszamaradó levét szitán áttörjük. A megmosott és kimagozott cseresznyét hozzáadjuk, öszeforraljuk, majd a vízzel elkevert keményítővel sűrítjük. A cukorral ízesítjük, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezzük.

Tálaláskor a kacsát a cseresznyés mártással körülöntjük, köretként burgonyakrokettet kínálunk mellé.

Tipp: ha nincs készleten őrölt fahéj és szegfűszeg, csak egész, akkor ezeket főzzük meg 1 dl vízben, majd ezt szűrjük az ételhez. Így is nagyon finom lesz.

Összetevők

11 kisebb konyhakész kacsa
11 csipet só
11 csipet őrölt fekete bors
11 közepes vöröshagyma
11 darab sárgarépa
11 darab fehérrépa
66 evőkanál olaj
11 evőkanál paradicsompüré
55 dl vörösbor
11 evőkanál étkezési keményítő
22 evőkanál cukor
11 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
5050 dkg cseresznye