Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

vajbabos_hazi_retes_720x370.jpg

Előétel

Vajbabos házi rétes camembertes mártással

30 perc
30 perc

A rétestésztához 1dl meleg vízben feloldom a sót és belekeverem az ecetet, a liszteket tálba szitálom, hozzáadok egy kanál zsírt, ezzel elmorzsolom, hozzáadom a tojást, majd apránként hozzáadom a vizet, amennyit felvesz a liszt. Összegyúrom, jól kidolgozom, kis tálkába teszem, olajjal megkenem a tetejét, lefedve fél órát langyos helyen pihentetem. Míg a tészta pihen, addig elkészítem a tölteléket. A kenyeret kisebb kockákra vágom, a hagymát félbevágva mindkét felét felszeletelem, a fokhagymát felaprítom. A bacont kétujjnyi darabokra vágom, teflon edényben megpirítom. Miután megpirult, kiveszem és a hátra maradt zsírjában megpirítom a kenyérkockákat, majd ezt is félreteszem egy kis tálkába. Az edény aljára teszek egy kanálnyi vajat néhány csepp olívaolajjal, ebben megpirítom a hagymát és a fokhagymát, közben hozzáadom a babérlevelet. Ráteszem a vajbabot, megsózom, borsozom, majd az egészet felöntöm 2 dl fehérborral, visszateszem a bacont és fedő alatt 10-15 perc alatt az egészet puhára párolom. Ha szükséges, kevés vizet adok hozzá. Mikor a bab megpuhult, félreteszem hűlni, de előtte beleforgatom a pirított kenyérkockákat is. Akkor jó, ha marad egy kis szaftja, hogy a kenyér felszívja. Amíg a töltelék hűl, addig egy másik edényben 5 dkg vajon világosra pirítok egy evőkanál lisztet, majd felengedem 1dl száraz fehérborral és hozzáöntök 1dl tejet, majd beleteszem a felkockázott camembertet, megsózom, őrölt fehérborsot és egy csipetnyi szerecsendiót adok hozzá. Mikor a sajt elolvadt, hozzákeverem a tejfölt és az egészet összeforralom. A rétestésztát, miután pihent, lisztezett, tiszta abroszon először kilapítgatom, majd belülről kifelé haladva óvatosan kihúzom téglalap alakúra, szinte hártya vékonyságúra, a szélén maradó vastagabb részeket levágom. Kicsit hagyom szikkadni, majd a felületét kevés olvasztott zsírral megkenem, majd a tölteléket egyenletesen elosztom rajta úgy, hogy a szélein 5-6 centit szabadon hagyok. Miután rátettem a babot, a két hosszabbik szélét behajtom, majd az abrosz segítségével lazán feltekerem, szilikonlappal bélelt tepsire fordítom, a tetejét lekenem tojássárgájával és előmelegített sütőben, 220 fokon, 30 perc alatt pirosra sütöm. Mikor megsült, felszeletelem, sajtmártással tálalom, a tetejét aprított petrezselyemmel meghintem.

Összetevők

88 dkg vaj
4545 dkg vajbab
1212 dkg tihanyi camembert
33 dl száraz fehérbor
22 szelet kukoricás kenyér
2020 dkg bacon
11 fej vöröshagyma
33 gerezd fokhagyma
11 evőkanál olívaolaj
11 dl tej
33 evőkanál tejföl
11 mokkáskanál petrezselyem
11 mokkáskanál só
11 dkg őrölt fekete bors
11 darab tojás
11 darab babérlevél
1515 evőkanál rétesliszt
1515 evőkanál finomliszt
11 teáskanál kacsazsír
11 teáskanál meleg víz
11 dl ecet