Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

tonhalropogos_feherboros_martogatoval_720x370.jpg

Előétel

Tonhalropogós pikáns tésztasalátával

30 perc
30 perc

A salátához egy kisebb tálkában elkeverjük a felaprított lilahagymát, a fél x fél cm-re vágott sajtokat, az apróra vágott szárított paradicsomot. Hozzáadjuk a felaprított friss zöldfűszereket is és meglocsoljuk az olívaolajjal. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Kicsit állni hagyjuk, míg elkészítjük a tonhalropogóst. (Tipp: minél többet áll, annál jobb, mert a friss zöldfűszerek és a szárított paradicsom annál jobban átjárják az olívaolajat. Egy egész éjszaka a hűtőben igen jót tesz neki.) A tonhalropogóshoz a lecsöpögtetett tonhalat alaposan kikeverjük a túróval, a tojással és a tejbe áztatott, alaposan kinyomkodott fél zsemlével, a nagyon apróra vágott vöröshagymával, majd annyi (kb. 4-5 ek) zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy közepesen lágy, de ne ragacsos masszát kapjunk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Kisebb diónyi gombócokat formálunk a masszából, kissé ellapítjuk korong alakúra, majd zsemlemorzsába forgatjuk és bő zsiradékban aranybarnára sütjük. 20 darab tallért ad ki a receptben írt mennyiség. A mártogatóhoz a majonézt elkeverjük a tejföllel, a fehérborral és kevés frissen facsart citromlével ízesítjük. Gyengéden sózzuk. A tésztát fogkeményre főzzük, leszűrjük és összeforgatjuk az olívaolajban érlelt fűszeres sajtokkal. Aki szereti, kis rukkola salátával is gazdagíthatja a salátát. Tálalásig hűtőben érleljük.

Összetevők

55 evőkanál fehérbor
140140 gramm tonhal
320320 gramm penne
9090 gramm túró
66 evőkanál olívaolaj
11 fej vöröshagyma
44 evőkanál zsemlemorzsa
3030 gramm zsemle
11 dl tej
11 darab tojás
11 teáskanál só
11 teáskanál őrölt fekete bors
11 csokor rukkola
11 fej lilahagyma
1515 dkg kecskesajt
1515 dkg füstölt sajt
11 evőkanál kakukkfű
11 evőkanál bazsalikom
11 evőkanál rozmaring
11 darab alma
150150 gramm tejföl
44 evőkanál majonéz
88 darab szárított paradicsom