Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

teglagyari_megallo_720x370.jpg

Előétel

Téglagyári megálló

60 perc
60 perc

A töltelékhez az almákat meghámozom, felkockázom, a céklát szintén hámozom, nagylyukú reszelőn lereszelem. A fél kocka vajat felolvasztom egy edényben, megpirítom rajta a kardamomot. Hozzáadom az almakockákat, a reszelt céklát, a fahéjat, felöntöm a borral, kikaparom a vanília magját, azt is a beledobom a rúddal együtt. Mehet még bele a citromlé és a citromhéj, a mazsola/aszalt áfonya, illetve a méz/nyírfacukor - az egészet elkeverem, lefedem, és 10 percig párolom, amíg a lé fele elfő, az alkohol a borból elillan, és az alma, a cékla valamint az aszalvány kicsit megpuhul. Amíg a töltelék összepárolódik, a szintén a töltelékbe szánt mandulát ledarálom - ez fogja majd föl a leveket, hogy ne ázzon el teljesen a tészta. A sütéshez egy 25 centis kapcsos tortaformát kivajazok, a kocka vajat felolvasztom, és elkezdem lerétegezni vele a tésztát: egy réteg tésztával kibélelem a forma alját, azt egy kenőecset segítségével megkenem az olvasztott vajjal - ezt megismétlem háromszor. A kész tölteléket elkeverem az őrölt mandulával és a felét a tésztarétegekre halmozom. A töltetéket négy réteg vajjal megkent tésztával borítom, majd a maradék töltetéket elosztom rajta, végül a megmaradt három, laponként vajazott tésztalappal borítom be a sütit. A tetejét szintén vajazom, megszórom a mandulaszeletekkel és megcsorgatom mézzel, esetleg ha visszamaradt lé a töltelékből, abból csöpögtetek a burek tetejére. 190 fokos sütőben 30 perc alatt készre sül. Melegen is, hidegen is fogyasztható.

Összetevők

11 zacskó brick/filo tészta
125125 gramm vaj
100100 gramm szeletelt mandula
0,50,5 darab kocka vaj a töltelékhez
11 evőkanál őrölt kardamom
88 darab alma
22 darab cékla
22 dl tokaji aszú
0,50,5 citrom leve
0,50,5 citrom reszelt héja
66 evőkanál méz
11 darab fahéjrúd
11 darab vaníliarúd
200200 gramm mandula
33 marék mazsola