Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

altalanos_recept_720x370.jpg

Előétel

Sós Esterházy tortácska

30 perc
30 perc

A sajtmoussehoz a mascarpone sajt felét egy fél tojássárgájával kihabosítjuk, tejföllel lazítjuk, sózzuk, borsozzuk. Közben elkészítjük a karamellizált diót. A vajon a mézből karamellt készítünk, rászórjuk a diót és 5-10 perc alatt illatosra sütjük. A felvert fehérjét a sajtalaphoz adjuk, majd vigyázva hozzákeverjük a reszelt edami sajt negyedét és a pörkölt diót, formába simítjuk és hűtőbe tesszük. A sonkamoussehoz a maradék mascarponét a sonkás krémsajttal, a tejföllel és a maradék fél tojássárgájával kihabosítjuk, a fűszerekkel és mézzel, mustárral ízesítjük, hozzákeverjük a darált Esterházy sonkát, majd a felvert tojáshabot. Formába simítjuk és hűtőbe tesszük. A parajos-brokkoli bruléehez a fél dl tejszínt és a fél dl tejet felforraljuk. A brokkolit szódabikarbónás vízben blansírozzuk, majd rózsáira szedjük. A mirelit parajpürét kiengedjük, karamellizált fokhagymával, sóval, borssal, egy csipet szerecsendióval ízesítjük. A tojást kihabosítjuk, kevergetés közben ráöntjük a forró tejet. Az egészet visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a brokkolirózsákat és a parajpürét, néhány percig főzzük, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Néhány fej brokkolirózsát meghagyunk egészben, ezt is a krémhez adjuk, és 3-4 dkg reszelt sajtot is hozzáforgatunk. Az elegyet hőálló formába öntjük és vízfürdőben 140 fokos sütőben 15-20 percet gőzöljük. A leveles tésztából egy, a krémek átmérőjével megegyező nagyságú körlapot vágunk ki, majd a tepsit, amin sütni szándékozzuk, megkenjük margarinnal és megspricceljük vízzel. Ráültetjük a korongot, majd egy órára a hűtőbe tesszük. Sütés előtt ismét megspricceljük vízzel, egy gondolatnyi (nyírfa)cukorral megszórjuk. 210 fokos sütőben öt percig, majd 180 fokos sütőben további 10 percig sütjük.

Összeállítás: a leveles tészta korongra egy réteg sajtmousse kerül, rá egy réteg sonkamousse, majd a sütés után hűtőben pihentetett brokkoli brulée, végül egy réteg zselatinnal kikevert sós tejföl, amiből habzsák/kiskanál segítségével rózsákat formázunk. A torony tetejét sajtchipssel, macaronnal és sonkaszivarral díszítjük. A sajtchipshez a sajtból vékony szeleteket vágunk és 1 percre mikróba tesszük. A tányér alját, amiben készítjük, kenjük meg margarinnal, így könnyebb lesz leválasztani a chipset. Fél perc múlva pörkölt dióval megszórjuk a tetejét és kivágjuk a kívánt körformát, majd még fél percet mikrózzuk, míg kellően ropogós, chipszerű nem lesz. A sonkaszivarhoz egy szelet sonkát megkenünk magos mustárral és mézzel, szorosan feltekerjük egy vízbe áztatott evőpálcikára, előmelegített 180 fokos sütőben, grillfokozaton 5 perc alatt ropogósra grillezzük. A két végét megmártjuk a maradék sonkakrémben és egy-egy brokkolirózsát tűzünk a hegyébe.

Összetevők

100100 gramm sajt
100100 gramm sonka
3030 gramm őrölt fekete bors
22 darab tojás
3030 gramm sütőmargarin
11 fej brokkoli
55 dl tej
55 dl főzőtejszín
2020 gramm tejföl
2020 gramm dijoni mustár
2020 gramm méz
22 gerezd fokhagyma
1010 gramm só
1010 gramm szerecsendió
5050 gramm leveles tészta
5050 gramm paraj
100100 gramm mascarpone sajt
5050 gramm sonkás krémsajt
1010 gramm nyírfacukor