Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

rozmaringos_vajbab_tartelette_720x370.jpg

Előétel

Rozmaringos vajbab tartelette camemberttel és fehérborral

30 perc
30 perc

A fehérbabot leforrázzuk, majd félretesszük. A sütőt (légkeveréses fokozaton) melegítsük elő 220 C fokra. A "tésztához" egy tálat vegyünk elő. Tépkedjük bele apróra a kukoricás kenyeret, majd öntsük hozzá a fehérbort és üssük bele a tojást. Sózzuk, tekerjünk rá két-három csavarásnyi tarkaborsot, adjuk hozzá az őrölt szerecsendiót, és kb egy evőkanálnyi apróra vágott friss rozmaringot. Alaposan gyúrjuk össze (egy masszát kapva). Ezt képzeletben (vagy akár késsel) vágjuk négy részre. A tartelette formát vajazzuk ki (ügyelve arra, hogy a vaj a hullámos részbe is kerüljön, ez fogja megakadályozni, hogy a tészta beleragadjon!). 1/4 adagnyi tésztát tegyünk bele, és kézzel nyomogassunk bele úgy, hogy egy picit vékonyabb legyen a közepén, és vastagabb a szélein. Tegyük be 10 percre a sütőbe.

Ezalatt készítsük el a "tölteléket": Egy késes mixerbe tegyük bele a camembert sajtot és vajbabot. Adjunk hozzá kb egy teáskanálnyi sót, egy evőkanálnyi rozmaringlevelet, egy kávéskanálnyi szerecsendiót, majd csavarjunk hozzá egy-két csavarásnyi tarkaborsot és homogenizáljuk. A sütőből kivéve töltsük bele a kosárkákba a tölteléket. Ha nem azonnal akarjuk tálalni, akkor csak töltsük bele a tölteléket és tegyük félre "tálalásig". Ha azonnal akarjuk tálalni, töltsük bele a tölteléket és a sütőbe visszatolva kb 8-10 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve pár percet hagyjuk hűlni, majd vegyük ki a formából és díszítsük a maradék rozmaringgal: szúrjunk a közepébe egy rozmaring "véget", és egy-két levelet vágjunk apróra, majd szórjuk meg vele.

Összetevők

33 dkg vaj
1010 dkg vajbab
1010 dkg tihanyi camembert
22 dl száraz fehérbor
2525 dkg kukoricás kenyér
11 darab tojás
11 szál rozmaring
22 kiskanál szerecsendió
55 gramm só
55 gramm színes bors