Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról

fuszeres_fonottkalacs_sajttal_es_sonkaval_720x370.jpg

Előétel

Fűszeres fonott kalács sajttal és sonkával

30 perc
30 perc

A szobahőmérsékletű, átszitált lisztbe belerakjuk egy tojás sárgáját, a sót és a 3,5 dl kézmeleg tejben, egy kanál cukorral felfuttatott élesztőt és elődagasztjuk. Amikor a tésztánk kezd egyállagúvá összeállni, hozzáadjuk a felolvasztott margarint. Legalább 10 percig kitartóan dagasztjuk, úgy, hogy minél több levegőt vigyünk a tésztánkba. Az így kapott nagyon finom, lágy tésztánkat 3 egyforma részre osztjuk és formás kis cipókat formálunk belőlük. Vigyázzunk!!! A tészta igen laza, de ügyeljünk arra, hogy NE LISZTEZZÜK TÚL, csak amennyi szükséges. A 3 cipót legalább egy órán át, langyos helyen kelesztjük. Közben a sajtot és a sonkát apró kockákra daraboljuk. A megkelt cipóinkat szép vékonyra (kb. 1-2 mm) kinyújtjuk és az egyiket megszórjuk a sajttal és kakukkfűvel, a másikat sonkával és bazsalikommal, a harmadikat bátran megborsozzuk és meghintjük őrölt rozmaringgal (csak 1 tipp: természetesen frissen aprított rozmaringot is használhatunk, de nekem most pont nem volt itthon, épp ezért őröltet használtam és egy pici, aprított petrezselyemzölddel "csaltam"). A tésztáinkat feltekerjük mintha csigát készítenénk; és a 3 tekercset ügyesen összefonjuk. Belerakjuk egy tepsibe és a tetejét megkenjük egy felvert tojással és még minimum fél órát kelesztjük, közben meg-meg kenegetjük a maradék tojással. Középmeleg sütőben szép pirosra sütjük, amikor kivesszük a sütőből, még forrón megkenjük a maradék 0,5 dl tejjel, amibe egy pici sót és borsot is rakunk. Konyharuhával betakarva pihetejük, illetve hűtjük.

Összetevők

1010 dkg sajt
1010 dkg sonka
22 gramm őrölt fekete bors
22 darab tojás
66 dkg sütőmargarin
5555 dkg liszt
44 dl tej
33 dkg élesztő
44 gramm só
11 evőkanál cukor
11 gramm kakukkfű
11 gramm bazsalikom
11 gramm rozmaring