• SPARhu_MNB__18-02-05__BANNER_720x370___v1.jpg

Ajánlatok

Tervezzen most egész évre!

Bár a karácsony lassan már egy rég elmúlt eseménynek tűnik, az ünnepi kiadások hatásait sokan mégis ilyenkor érzik meg először igazán. Az ünnepek előtt felvett áruhitelekhez, gyorskölcsönökhöz kapcsolódó kötelezettségek, az első törlesztőrészletek most válnak aktuálissá, ami nehézséget okozhat az év végi költekezések miatt. A friss élményekből, tapasztalatokból kiindulva könnyű belátni, hogy egy kis tervezéssel, odafigyeléssel el lehet kerülni a későbbi nehéz helyzeteket. Mindehhez segítséget nyújtanak a Pénzügyi Navigátor tájékoztatóanyagok és kalkulátorok.

Ahogy az év eleje jellemzően a fogadalmak, új tervek, elhatározások időszaka, úgy érdemes a pénzügyek terén is tiszta lappal indítani. Ennek egyszerű módja a háztartási költségvetés készítése, aminek segítségével tervezhetőek és nyomon követhetőek a pénzmozgások, ezáltal átláthatóbbak és kiszámíthatóbbak a család pénzügyei. A költségtervet érdemes hosszabb távra, akár egy teljes évre elkészíteni, amihez ajánlott minden kiadást és bevételt figyelembe venni. Fontos, hogy a rendszeres tételek, például jövedelem, illetve rezsiköltségek mellett az év során alkalmanként felmerülő nagyobb kiadások is szerepeljenek a listában. A jelentősebb ünnepek, mint a húsvét vagy a karácsony, és egy-egy várható családi esemény, például kerek évfordulós születésnapi rendezvény vagy egy esküvő költségei mellett mindenképpen számolni kell a már tervezett utazások, nyaralások anyagi vonzatával is. Nem szabad elfelejtkezni továbbá az iskolakezdéssel járó nyár végi kiadásokról sem. A költségvetési terv célja, hogy kiszámíthatóak legyenek a pénzügyek, megelőzve ezzel az anyagi nehézségeket. Mivel családi kasszát érintő, előre nem látott események bármikor előfordulhatnak, érdemes úgy alakítani a költségvetést, hogy megtakarítás is szerepeljen benne, amiből egy-egy váratlan kiadás fedezhető.

Legyen előrelátó, tervezzen egész évre! Tájékozódáshoz használja a Pénzügyi Navigátor anyagokat! Ha segítségre szorul vagy kérdése van, személyesen is felkeresheti a szakértőket, akik díjmentesen állnak rendelkezésre az MNB budapesti, Krisztina körúti ügyfélszolgálatán, vagy a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat 13 megyeszékhelyen működő irodáiban és a kitelepüléseken.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az oldal további használatával Ön automatikusan hozzájárul a sütik használatához.
Bővebb információ a sütikről és azok használatáról