Az örök kérdés: faszenes vagy gázos grillt válasszunk?

x

„5 tipp, hogyan válasszunk grillsütőt” című írásunkban már foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, de ez egy olyan téma, amely megér egy alapos elemzést. Ismerjük meg hát a két legelterjedtebb grillsütőfajta előnyeit és hátrányait, és reményeink szerint ez majd segít eldönteni, melyiket válaszd az INTERSPAR kínálatából. 

 

Először is nézzük meg a két sütő működését:

 

A faszenes grill

 

Valójában egy igen ősi eszköz, ehhez hasonlót már évszázadok óta használnak szerte a nagyvilágban. A barbecue szó konkrétan a karibi őslakosok nyelvéből származik; a barbacoa azt jelenti, hogy rácson sütni (azaz grillezni). Maga a faszenes sütő igazából egy tartály, amelyben faszenet égetünk (vagy csak rakunk be, sütőtől függően). Erre kerül a grillrács, majd a hús, amely a felhevült faszén hőjében sül meg.

A faszén füstje adja a faszenes grillételek utánozhatatlan ízét is: a kellemesen kesernyésen-édes füst ugyanis bevonja a húst, extra aromát adva neki.

 

Gázsütő

 

Ezzel szemben a gázsütő egy modern és egy fokkal bonyolultabb rendszer. Egy külső forrásról (általában Pb-palackból) gáz áramlik a gépbe, amely táplálja a lángot, ezt az áramlást szabályozzuk, amikor a grillsütő erősségét állítgatjuk. Ezek az erősségek nagyon precíz módon vannak beállítva, így a sütés szempontjából a gázsütő előnye, hogy pontos hőfokot tudunk beállítani készülő húsunknak, ami a faszén esetében természetesen lehetetlen.

 

A gázgrill további előnyei inkább az inaktív időkre szólnak, azaz akkora, ha épp nem sütünk vele. Talán minden háziasszony számára a legfontosabb az, hogy a gázgrillt könnyebb takarítani: nincs faszénből származó pernye vagy fekete korom, ami megfestené a rácsot. Ráadásul a tárolás is könnyebb. Míg egy Pb-palackot nyugodtan kint hagyhatunk a nyáron a teraszon a sütő mellett, a faszenet viszont muszáj megfelelően tárolni, hogy ne nedvesedjen át.

 

A faszenes grill viszont jobb választás, ha gyakorlott grillezők vagyunk, akiknél szinte minden hétvégén serceg a hús, csavarodik a kolbász, készül a hamburger. Nemcsak a füst ízesíti a húst, de ráadásul, ha szeretnénk, a sütő egyik részéről ellapátolhatjuk a faszenet, tökéletes pihentető részt alakítva ki elkészült hússzeleteinknek, anélkül, hogy ki-bekapcsolnánk a gépet.

 

Tehát összességében azt mondhatjuk, hogy a gáz- és a faszenes sütő meccse nem lejátszott, mindkét fajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Mi azt javasoljuk, hogy ha ritkán sütünk, vagy ha kezdők vagyunk, akkor a gázsütőt válasszuk. Ha pedig valóban tűzben edzett grillrajongók vagyunk, akik szívesen keverik saját hamburgerüket vagy próbálják ki grillpizza receptünket, akkor a faszenes mellett tegyük le a voksunkat. De természetesen a legfontosabb döntés mindig a hús kiválasztása, hiszen bármilyen a sütőnk, jót csak jó alapanyagokból tudunk alkotni!