Mediterrán rizottó

Elkészítési idő
20
perc
Elkészítési idő

Összetevők

A rizottóhoz

  • 30 g bacon
  • 2 ek. olívaolaj
  • 0.5 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g rizottó rizs (pl. Arborio)
  • 100 ml fehérbor
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 db articsóka
  • 1 db citrom
  • 30 g aszalt paradicsom
  • 30 g olivabogyó
  • 2 ek. mascarpone
  • 25 g parmezán
  • 50 g vaj

A tálaláshoz

  • 0.25 csokor bazsalikom
  • pár csepp olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

Nincs meg minden otthon?
01

Egy lábast közepes lángon felhevítünk, rádobjuk a felkockázott szalonnát, és rálocsoljuk az olívaolajat. Amíg pirul, finomra vágjuk a hagymát és felaprítjuk a fokhagymát is. A hagymákat rádobjuk a kipirított szalonnára, és kb. 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. Ezt is kicsit lepirítjuk, és felöntjük a fehérborral. A bort elforraljuk, és felöntjük annyi zöldségalaplével, ami épp hogy ellepi.

02

Mikor elfőtt az alaplé és a rizs kezd picit letapadni, újra felöntjük, de ügyeljünk rá, hogy mindig csak annyi alaplevet öntsünk rá, ami éppen ellepi. Ezzel a technikával főzzük a rizst fogkeményre.

03

Közben előkészítjük az articsókát: körben leszedjük a leveleit, amíg el nem jutunk a középső zsenge részig, levágjuk a szárát és a zsenge levelek alatti puha résznél is elvágjuk. A megmaradt articsókát meghámozzuk, a folyamat közben néha jeges citromos vízbe mártjuk, nehogy bebarnuljon, majd a középső szőrös részt egy karalábévájó segítségével kivájjuk. Ezután feldaraboljuk az articsókát, és a készülő rizottóhoz adjuk.

 

04

Felcsíkozzuk a szárított paradicsomot és felaprítjuk az olívabogyót is. Amikor a rizs állaga megfelelő, ezeket is hozzádobjuk és félrehúzzuk a tűzről. Hozzákeverjük a mascarponét, a reszelt parmezánt és a vajat, majd bazsalikomlevelekkel, pár csepp olívaolajjal és frissen őrölt borssal tálaljuk.

megosztás

További Konyhafőnök tartalmakért kattanj a streetkitchen.hu-ra!