Bélszín Wellington-módra

Elkészítési idő
100
perc
Elkészítési idő
40
perc
Hűtési idő
22
perc
Sütési idő
15
perc
Pihentetési idő

Összetevők

  • 40 dkg bélszín (derék rész) egészben
  • 1.5 ek. angol mustár
  • 1 kesudió
  • 20 ml konyak
  • 0.5 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 5 dkg erdei gomba (vargánya)
  • 20 g vaj
  • 100 g vöröshagyma
  • 4 db Prosciutto sonka szelet
  • 1 csomag SPAR vajas leveles tészta
  • 100 g liszt
  • 1 db tojás
  • 1.5 dl tej
  • 1 dl ásványvíz
  • 1 csipet
  • só, bors
  • 5 g friss kakukkfű
  • 3 db tojás sárgája

Elkészítés

01

A csiperkegombát és a vargánya gombát összeturmixoljuk és ízesítjük sóval és borssal, maj nagy hőmérsékleten, száraz serpenyőben pirítjuk, hogy elveszítse a gombapépünk a víztartalmát. Ezt követően reszelő segítségével fél gerezd fokhagymát, vajat adunk hozzá, tört kesudiót , friss kakukkfűvel aromatizáljuk és végül locsoljuk meg a konyakkal. Ezután tányérra szedjük és hagyjuk, hogy kihűljön.

02

A kérgezést egy másik serpenyőben csináljuk, felhevítjük, és a bélszín minden oldalát megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Amikor már kihűlt csak akkor kenjük meg lehetőség szerint angol mustárral.

03

Folpackra ráfektetjük a sonkaszeleteket, megkenjük a gombapéppel, egyenletesen eloszlatjuk, kicsit meg is nyomkodhatjuk, majd rárakjuk a bélszínt.

A műanyag fólia segítségével feltekerjük a folpackot felemelve ráhajtjuk a sonkát-gombát a bélszínre úgy, hogy jó szorosan körbeölelje, miközben a húst végiggörgetjük az alapon.

Ha ez megvan, a folpack két végét szorosan összetekerjük, hogy egy szép roládot kapjunk majd ezt követően hűtőbe (fagyasztóba 20 percre) rakjuk.

04

A tojással, liszttel, ásványvízzel, tejjel és sóval kikeverünk egy palacsinta tésztát és egy serpenyőben hagyományos eljárással palacsintát készítünk. A fagyasztóból kivesszük a hústekercset majd kibontjuk a folpackból, és egy új folpackot húzunk ki, amire a kihűlt palacsintát tesszük, majd ugyanazzal a módszerrel feltekerjük a hústekercset a palacsintával majd újabb 20 percre tegyük be a fagyasztóba.

05
Újabb műanyag fóliaréteget teszünk az asztalra a korábbiakhoz hasonló módon és kiterítjük rá a hűtőben tartott vajas levelestésztát.
 
A hústekercsről ismét levesszük a folpackot és a roládot ráhelyezzük a tészta közepére és ugyanúgy vonjuk be a tésztával, mint ahogy a sonkás-gombás alappal tettük. Mielőtt becsomagolnánk, a széleit bekenjük tojássárgájával, hogy ragadjon.
 
A becsomagolt bélszínt tojássárgájával megkenjük, és a tetejét beirdaljuk, majd ismét bekenjük még háromszor. A külsejére csipegessünk kakukkfűvet, ízesítsük sókristállyal és tört feketeborssal.
06

Ezt követően tegyük be az előmelegített sütőbe, ahol 22 percig 180 fokon sütjük medium rare-re.

07

Annak érdekében, hogy a hús ne száradjon ki csak a tálalás előtt szeleteljük fel, célszerű a sütés után pihentetni a húst legalább 10-15percen keresztül

megosztás