Bearnaise mártás

Elkészítési idő
30
perc
Elkészítési idő

Összetevők

Összetevők

  • 300 g vaj
  • 5 db tojássárgája
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 db mogyoróhagyma aprítva
  • 1 kis csokor tárkony aprítva
  • 1 csipet cayenne
  • só, bors

Elkészítés

Svájc nem éppen az az ország, amelyről rögtön a grillezés jut eszünkbe. Sőt, inkább a téli éjszakákon összeülő barátok és a fondue vagy a raclette az, amire asszociálunk. Azonban mégis ez az ország adta az egyik legklasszikusabb grillszószt, a „béarnaise”-t, vagyis a berni mártást. A recept nem bonyolult, viszont szinte bármilyen húshoz tökéletesen passzol:

01

Egy kis fazékban főzzük össze a borecetet, a hagymát és a borsot, amíg az eredeti mennyiség ¾-ére nem esik vissza, és mindent ellep intenzív illata. Tegyük félre és hagyjuk lehűlni. 

02

Eközben olvasszuk meg a vajat, majd szűrjük le, és tartsuk melegen. A lehűlt hagymás-ecetes keverékbe dobjuk bele a tojássárgákat, majd alacsony tűzön, habverő segítségével keverjük össze, amíg egységes, sűrű állaga nem lesz, és a keverés során látjuk a fazék alját. 

03

Vegyük le a tűzről a szószt, keverjük bele a vajat, majd a maradék fűszereket is. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Fogyasszuk gyorsan, akár rögtön melegében is!

megosztás