Bearnaise mártás
Összetevők
Összetevők
- 300 g vaj
- 5 db tojássárgája
- 1 dl fehérborecet
- 1 db mogyoróhagyma aprítva
- 1 kis csokor tárkony aprítva
- 1 csipet cayenne
- só, bors
Elkészítés
Svájc nem éppen az az ország, amelyről rögtön a grillezés jut eszünkbe. Sőt, inkább a téli éjszakákon összeülő barátok és a fondue vagy a raclette az, amire asszociálunk. Azonban mégis ez az ország adta az egyik legklasszikusabb grillszószt, a „béarnaise”-t, vagyis a berni mártást. A recept nem bonyolult, viszont szinte bármilyen húshoz tökéletesen passzol:
Egy kis fazékban főzzük össze a borecetet, a hagymát és a borsot, amíg az eredeti mennyiség ¾-ére nem esik vissza, és mindent ellep intenzív illata. Tegyük félre és hagyjuk lehűlni.
Eközben olvasszuk meg a vajat, majd szűrjük le, és tartsuk melegen. A lehűlt hagymás-ecetes keverékbe dobjuk bele a tojássárgákat, majd alacsony tűzön, habverő segítségével keverjük össze, amíg egységes, sűrű állaga nem lesz, és a keverés során látjuk a fazék alját.
Vegyük le a tűzről a szószt, keverjük bele a vajat, majd a maradék fűszereket is. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Fogyasszuk gyorsan, akár rögtön melegében is!