Gyömbér

Trópusi évelő növény, melynek húsos, kúszó gyöktörzse van. Száz-százhúsz centiméter hosszú szárakat növeszt minden évben. A megvastagodott gyökeret fogyasztjuk. A gyömbér nyersen erősen csípős, a csilipaprikához hasonlító érzést okoz. Az ázsiai konyha fontos alapanyaga, de nyersen is fogyasztható.

Származási hely, szezon: Őshazája Kína, a középkori fűszerkereskedelem egyik főszereplője, azóta az egész világon elterjedt. Többnyire Ázsiából, vagy Brazíliából származó gyömbért forgalmazunk. Egész évben elérhető.

Felhasználása: Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják; ilyenkor előbb meg kell hámozni. Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek. 

123