Passiógyümölcs
Közel 400 faja ismert, azonban ezek közül csak körülbelül 50-60 fajának van ehető termése. A termés felülete sima, éretlenül zöld, éretten lilásbarna színű. A termés szobahőmérsékleten ráncossá válik, de ekkor éri el az érett állapotot. Frissen fogyasztva enyhén savanykás, finom ízű gyümölcs.
Származási hely, szezon: Őshonos Amerika trópusi vidékein, de ma már sok helyen megterem. Kísérleti jelleggel itthon is felbukkan, de nem számottevő mennyiségben. A hazai piacra Ecuadorból, Afrikából és Izraelből érkezik, egész évben elérhető különleges ízű gyümölcs.
Felhasználása: A gyümölcsöt érdemes félbevágni, majd a héjából a kivihez hasonlóan kikanalazni, a magok is ehetők. Készíthető belőle gyümölcslé, joghurtok, házi fagylalt ízesítésére is kiváló.