Papaya

Trópusi eredetű, utóérő gyümölcs. Ha még éretlen, a papaya héja kemény, zöld, esetleg kevés sárga színű pöttyel borított és tejszerű nedv, latex folyhat belőle. A megfelelően érett papaya héja sárgászöld, sárga foltokkal, néhány sötét pontocskával. Ilyenkor a gyümölcs puha, kellemes tapintású. Ha már túlérett, akkor a papaya héja citromsárga és barna foltos, mintha megütődött, benyomódott volna, vagy penészes lenne és nagyon puha, felszeletelve a húsa üveges. Vásárlás után tároljuk hűtőszekrényben.

A papaya héja élvezhetetlen, fogyasztás előtt hámozzuk meg, vagy csak kanalazzuk ki belőle a húsát! Nagy, fekete magjait nem fogyasztjuk, mert keserűek. Húsa lédús, tejes, pirosas, puha. Van benne egy papain nevű enzim, ami segít lebontani az elfogyasztott húsokban lévő fehérjéket, ezért egy jó steak után megfelelő desszert! Íze édes, dinnyeszerű utóízzel. Alkalmas még gyümölcssalátába, pürébe, smoothie-ba, stb.

 

Zöldség-gyümölcs