
„Kevesebb cukor – több vitalitás” kampány
A cukrokat a szénhidrátok közé soroljuk. Szervezetünkben az energiaszolgáltatásban vesznek részt (1 gramm szénhidrát = 4 kcal), valamint szerepet játszanak az izom-, az ideg- és az emésztőrendszer megfelelő működésében. Szerkezetük szerint két csoportra oszthatók: egyszerű- és összetett szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátok (=cukrok) gyors felszívódású, édes ízű vegyületek, melyek vízben oldódnak. A legédesebb cukorféleség a gyümölcscukor, utána következik a répacukor, a szőlőcukor, a malátacukor és végül a tejcukor. Az összetett szénhidrátok (=keményítők, élelmi rostok) lassan szívódnak fel, nem édesek és vízben sem oldódnak. Az élelmi rostoknak számos pozitív élettani hatása van, csökkentik a szív- és érrendszeri-, cukorbetegség, valamint egyes daganatos megbetegedések kockázatát. Energiaszükségletünk 55-60%-át szénhidrátokból javasolt fedezni, fontos azonban, hogy a napi cukorbevitel ne haladja meg az
energiabevitel 10%-át (ez egy felnőtt esetén kb. 50 grammnak felel meg). Az Egészségügyi Világszervezet legújabb állásfoglalása szerint javasolt ezt a mennyiséget tovább csökkenteni, hogy a napi cukorbevitel 5 energiaszázalék alatt maradjon, és lehetőleg gyümölcsökből, ne hozzáadott cukorból származzon.
Ahhoz, hogy ez az alacsony cukorbevitel kivitelezhető legyen, tudatos táplálkozásra, étrendtervezésre van szükség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ételkészítésnél törekedjünk a kevesebb cukor felhasználására, valamint próbáljunk alacsonyabb cukortartalmú élelmiszereket vásárolni. Szerencsére
az élelmiszergyártók is követik az ajánlásokat és a fogyasztói igényeket, ennek megfelelően folyamatosan bővül a csökkentett cukortartalmú, illetve hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékek kínálata. Az EU-ban, így hazánkban is minden élelmiszeren kötelező feltüntetni a tápértékjelölést, ami segít tájékozódni az adott termék tápanyag-összetételéről, többek között a cukortartalmáról is. Aki nem szeretne annyit bogarászni, annak pedig segítenek a csomagoláson feltüntetett bizonyos feliratok, amelyek megkönnyítik az eligazodást. Ezek a következők:
- Cukormentes (cukortartalma ≤0,5g/100g),
- Alacsony cukortartalmú (cukortartalma ≤5g/100g)
- Hozzáadott cukrot nem tartalmaz (ettől még természetes módon előforduló cukrokat tartalmazhat – például ilyenek a 100%-os gyümölcslevek)
- Csökkentett cukortartalmú (min. 30%-kal kevesebb cukrot tartalmaz)
- Csökkentett szénhidráttartalmú (min. 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz)
Az édes íz kedvelése velünk született, genetikailag meghatározott, ezért érdemes tudatosan odafigyelni a cukorbevitelre, és fokozatosan csökkenteni azt. Egyre kevesebb cukrot használjunk a teába/kávéba, sütésnél helyettesíthetjük akár édesebb gyümölcsökkel, illetve részesítsük előnyben az alacsonyabb
cukortartalmú termékeket. A kevesebb cukorfogyasztás ráadásul alacsonyabb
energiabevitellel jár, ami segíti a testtömeg-kontrollt.