Fröccs

A FRÖCCS SZÜLETÉSE

A legenda szerint a fröccsöt Jedlik Ányos találta fel 1842. október 5-én Fáy András fóti présházába szervezett összejövetelen. Jedlik magával vitt egy szódás üveget és a házigazda és a többi vendég nagy meglepetésére szódát spriccelt a borába amit németesen spriccernek nevezett el. A szintén ott tartózkodó Vörösmarty Mihály azonban túl németesnek találta a kifejezést és kitalálta helyette a „fröccs” szót. A fröccs annyira hozzátartozik a magyar gasztronómiához, hogy helyet kapott a Hungarikumok Gyűjteményében is. 

A keverési arányok alapján a leggyakoribb fröccs típusok:

Fröccs

Az igazi fröccs rajongók az elkészítéshez a friss szódára esküsznek a magasabb  szénsavtartalma miatt. Borból olyat válassz amit önmagában is szívesen fogyasztanál, elsősorban friss évjáratú, reduktív eljárással készült fehér vagy rosé borokat ajánljuk. 

Fröccs

Wunderlich Rozé Cuvée
száraz rozébor 0,75 l

Illatban és ízben egyaránt tükrözi az évjáratot, visszafogott gyümölcsösség, epres-málnás illatjegyek és határozott savgerinc jellemzi. 

 

Fröccs

Ostoros Egri Merlot-Pinot noir rozé
száraz rozébor 0,75 l

Merlot-Pinot Rozénk egy igazi öröm bor. A Merlot bársonyos és érett gyümölcsösségét picit megbolondítja a Pinot Noir zamatos eper ízvilága.

 

Fröccs

Kristinus Birtok Rozé Cuvée
száraz rozébor 0,75 l

Élénk szamóca színével egyből felhívja magára a figyelmet Virágosság és vajasság
keveredik, szegfűszeges jegyekkel. 

 

Fröccs

Dúzsi Merlot
száraz rozébor 0,75 l

Színében intenzív lazac, szamóca, málna és hibiszkusz egy leheletnyi grapefruitos rózsaszínnel.
Szájban pikáns savasság és finom test harmóniája.

 

Fröccs

Font Cserszegi fűszeres
száraz fehérbor 0,75 l

Friss, muskotályos, bodzavirágra emlékeztető illatú, gyümölcsös fehér bor.

 

Fröccs
Haraszthy Sir Irsai száraz fehérbor 0,75 l

Illatában Irsai Olivérre jellemző muskotályos, bodzás jegyek dominálnak. Ízében friss lendületes savak, üde, citrusos aromák meghatározóak.

Fröccs

Légli Blanc
száraz fehérbor 0,75 l

A kezdetben zárkózott illatot fehér virágok és citrusok vezetik, a kortyban lédús zöldalma savaival, könnyű szerkezettel és fanyar lecsengésssel.

 

Fröccs
Jásdi Csopaki Rizling száraz fehérbor 0,75 l

Igazi csopaki olasz, színes talajról, több dűlőből válogatva. Rezedás, almás, fehér virágos illat és citrusos savak a hosszú kortyban.

Fröccs
Bock Sauvignon Blanc száraz fehérbor 0,75 l

Színe tükrös, aranysárga, zöldes reflexekkel. Illatában körtés-birsalmás, mézes hatás jelzi, hogy már érettebb alapanyag került a szüretelőládákba.

Fröccs
Lisicza Zöld Veltelini száraz fehérbor 0,75 l

Illatában friss zöldalma és citrusfélék keverednek csipet fehérborssal fűszerezve. Finom savának köszönhetően, üde, ropogós és hosszú lecsengés jellemzi.

Fröccs
Koch Oli Irsai Olivér száraz fehérbor 0,75 l

Fiatalos, gyümölcsös ízvilág, roppanó üdeség jellemzi.

Fröccs

Varga Aranymetszés friss olaszrizling
száraz fehérbor 0,75 l

Ízében a mandula érdekesen párosul a badacsonyi minerális ízekkel, a maradék cukor mézes édességével, és aszalt gyümölcsös érzetekkel.